Jean-Paul de Jong

Jean-Paul de Jong is een clubicoon bij FC Utrecht en draagt dan ook niet voor niets de bijnaam Mister FC Utrecht. De voormalig middenvelder speelde tussen 1993 en 2007 ruim vierhonderd wedstrijden in het eerste elftal van FC Utrecht. In juli 2015 werd De Jong assistent-trainer in de Domstad en in januari 2018 had hij de eer om de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag op te volgen als hoofdtrainer van FC Utrecht.

Jeugdjaren en Duitsland
De Jong had al een flink rijtje clubs achter zijn naam staan voordat hij in 1993 neerstreek bij FC Utrecht. Zo speelde hij in zijn jeugdjaren voor DWSV, Elinkwijk, Feyenoord en Ajax, om zijn eerste minuten in het betaald voetbal even later te maken in Duitsland, bij Arminia Bielefeld en later VfL Osnabrück.

Veertien seizoenen bij FC Utrecht
Namens FC Utrecht debuteerde De Jong op 15 september 1993, op bezoek bij FC Volendam. De Jong maakte maar liefst veertien seizoenen onderdeel uit van de hoofdmacht van FC Utrecht. Met FC Utrecht degradeerde hij in 1996 bijna naar de eerste divisie. Hoogtepunten waren er echter ook voldoende. In 2003 en 2004 was FC Utrecht de sterkste in de strijd om de KNVB Beker en in dat laatste jaar werd ook de Johan Cruijff Schaal veroverd dankzij een 4-2 overwinning op Ajax.

Recordhouder gele kaarten
De Jong was ook jarenlang recordhouder wat betreft de speler met de meeste gele kaarten. De rechtspoot ontving er in zijn actieve carrière maar liefst 83 en voerde daarmee de ranglijst aan, tot het moment dat Patrick Pothuizen dat record op 2 mei 2010 overnam. In 2007 maakte De Jong bekend zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Als dank voor bewezen diensten werd er een afscheidswedstrijd georganiseerd. Een jaar voordat hij stopte werd De Jong onderscheden met de David di Tommaso-trofee, de prijs voor beste speler van het jaar.

Wisselvallig als trainer
Als trainer was De Jong een stuk minder succesvol. Hij begon bij de jeugd van FC Utrecht en stond in 2013 voor het eerst op eigen benen bij FC Eindhoven. Daar werd hij in 2015 beloond met de Gouden Stier als beste trainer van de eerste divisie. FC Utrecht haalde De Jong vervolgens op als assistent-trainer en nadat Ten Hag in januari 2018 vertrok naar Ajax, werd De Jong de hoofdtrainer. Zonder succes, want in september 2018 moest De Jong vanwege een onwerkbare situatie tussen de spelersgroep en hemzelf, het veld ruimen. Roda JC werd in juni 2019 zijn nieuwe club, maar ook in Kerkrade werd hij snel ontslagen. Ditmaal vanwege tegenvallende resultaten.

Jean-Paul de Jong-nieuws

Lees al het laatste nieuws over Jean-Paul de Jong

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties