Co Adriaanse

Co Adriaanse is een Nederlandse voetbaltrainer die van 2014 tot 2015 bij FC Utrecht de functie van technisch adviseur bekleedde. Als voetballer stond hij ook lange tijd op de loonlijst in de Domstad. Tussen 1970 en 1976 speelde Adriaanse bijna tweehonderd officiële wedstrijden in de hoofdmacht van FC Utrecht.

Directeur Ajax-opleiding
Als trainer was Adriaanse echter een stuk succesvoller. Voordat hij directeur van de Ajax-opleiding werd stond Adriaanse langs de lijn bij Zilvermeeuwen, PEC Zwolle’82 en FC Den Haag. Vanuit zijn rol in Amsterdam had Adriaanse een groot aandeel in de successen die Ajax in 1995 en 1996 behaalde in de Champions League.

Stunten met Willem II
Dat deed Willem II ertoe besluiten Adriaanse op te halen bij Ajax. En dat was een schot in de roos. Onder Adriaanse bereikte Willem II de Champions League, dankzij een tweede plek in de Eredivisie. In 2000 keerde hij terug naar Ajax, ditmaal als hoofdtrainer. Adriaanse werd de opvolger van de ontslagen Jan Wouters. Een gelukkig huwelijk werd het echter niet. Adriaanse botste met de pers en sommige mensen binnen de club en werd eind november 2001 ontslagen, ondanks dat Ajax op dat moment de lijstaanvoerder was.

Successen bij AZ
AZ werd zijn nieuwe club. In Alkmaar boekte Adriaanse vele successen. Dankzij een vijfde plek in het seizoen 2003/2004 behaalde AZ Europees voetbal, wat al sinds de jaren 80 niet meer was gelukt. Adriaanse werd na dat seizoen uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Een jaar later eindigde hij als tweede met AZ en werd de halve finale van de UEFA Cup bereikt.

Toptransfer naar FC Porto
Met die prestaties verdiende Adriaanse een transfer naar de Portugese topclub FC Porto. In Portugal veroverde Adriaanse de landstitel, de beker en werd hij uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Het werd een avontuur van korte duur, want Adriaanse nam in de zomer van 2006 ontslag. Een vertrouwensbreuk tussen de club en de technische staf lag hieraan ten grondslag.

Overige clubs
In de jaren daarna regende het een stuk minder prijzen voor Adriaanse. Hij was nog trainer bij Metallurg Donetsk (Oekraïne), Al-Sadd (Qatar), het Oostenrijkse Red Bull Salzburg, het Olympisch elftal van Qatar en FC Twente. Met Red Bull Salzburg werd Adriaanse kampioen van Oostenrijk. In Enschede veroverde hij de Johan Cruijff Schaal.

Co Adriaanse-nieuws

Lees al het laatste nieuws over Co Adriaanse

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties